Slaapritme van een kind

Lekker slapen in een goed slaapritme

Voldoende slaap en een goed slaapritme in een leuke pyjama is zowel voor een kind als voor vader of moeder erg belangrijk. Je wilt dat je kind goed is uitgerust en op die manier genoeg energie heeft om de dag door te komen. Kinderen onder de 3 of 4 jaar doen vaak nog een middagdutje, zij hebben dit nodig om het 2de gedeelte van de dag goed te kunnen volhouden. Vanaf 4 jaar gaat je kind naar school en is er ook geen mogelijkheid meer tot het doen van een middagdutje. Terwijl je kind in die fase juist extra moe zal zijn door alle nieuwe indrukken op school. Als ouder is het ook fijn om een uitgerust kind in huis te hebben dat voldoende slaap krijgt, want vermoeidheid bij een kind heeft een slechte invloed op het humeur van zowel het kind al de ouder.. Kortom: genoeg redenen om meer inzicht te krijgen in het slaapritme van een kind.

Hoeveel slaapt een jong kind?

Slapen als een baby

Er is geen vast aantal uren slaap te benoemen wat iedere baby nodig heeft. Dit is per kind verschillend en is ook afhankelijk van omgevingsfactoren zoals een rustige of juist drukke omgeving, dagprogramma, behoefte aan voeding, andere factoren zoals reflux, allergie, enz. Er wordt vaak gesproken over een gemiddelde van 16 tot 18 uur slaap voor een jonge baby in 24 uur. De wakkere tijd is wel bij veel baby’s ongeveer hetzelfde. Zo kun je dus soms beter kijken hoelang je baby wakker is i.p.v. hoelang je baby slaapt. Ook is het belangrijk om vermoeidheidsverschijnselen bij je kind goed in de gaten te houden zodat je hem of haar op tijd in bed legt. Jonge baby’s (0 tot 6 weken) kunnen gemiddeld 30 tot 60 minuten wakker zijn per keer. Baby’s van 7 tot 12 weken ongeveer 60 tot 75 minuten. Baby’s van 3 tot 5 maanden kunnen ongeveer 1,5 uur wakker zijn per keer en baby’s van 6 maanden tot 1 jaar ongeveer 2 uur. Je ziet dat dit snel oploopt maar wat ook opvalt is de korte tijd dat jonge baby’s (nog maar) wakker kunnen zijn. Jonge baby’s kunnen in hun kleding en/of in een slaapzak in bed worden gelegd, maar ook een leuke babypyjama behoort tot de mogelijkheden.

Slaapfasen baby 0 – 3 maanden

Ook bij baby’s onderscheiden we een lichte slaap en een diepe slaap. De diepe slaap bestaat uit 4 verschillende fases. Dan heeft een jonge baby nog een andere fase: de indifferente slaap (0 -3 maanden). In deze fase lijkt je baby wakker in zijn of haar bed te liggen, ogen open of een beetje open, met een lach op het gezicht. Maar dan slaapt je baby dus wel! Eén slaapcyclus bij een jonge baby duurt gemiddeld 47 minuten. Bij baby’s van 3 tot 8 maanden duurt dit ongeveer 50 minuten. Je ziet dus dat baby’s vaak 50, 100, of 150 minuten slapen (of meer). Ter vergelijking: bij een volwassene duurt een slaapcyclus ongeveer 90 minuten. Na 1 slaapcyclus is je baby eigenlijk niet voldoende uitgerust, dus als dit structureel gebeurt zal hij of zij echt vermoeid worden.

Een jonge baby begint eerst in de lichte slaap, terwijl een oudere baby of een ouder direct dieper in slaap valt. Een jonge baby doet er ongeveer 15 minuten over om in slaap te vallen.

Een overprikkelde baby

Zeker voor jonge baby’s is het belangrijk te letten op de hoeveelheid prikkels die hij of zij per dag/moment krijgt te verwerken. Bij te veel prikkels kan je baby moeite hebben om in slaap te vallen en heb je een overprikkelde baby. Uiteraard verschilt deze grens per kind en heeft het ene kind hier sneller last van dan het andere kind. Het is belangrijk deze overprikkeling bij je kind tijdig te herkennen en hem of haar eigenlijk voor het erger wordt, op bed te leggen. Sommige ouders denken dat hun kind niet wil slapen als het huilend in bed gaat of ligt, maar het kan zo overprikkeld zijn dat het zelf niet lukt om te gaan slapen. Dan is de taak aan jou als ouder om je baby rustig te krijgen en te wachten tot hij of zij weer vermoeidheidssignalen afgeeft, en hem of haar dan weer in bed te leggen.

Slaapritme peuter

Een peuter is een kind van 1,5 tot 4 jaar. Vanaf 4 jaar noem je kinderen een kleuter. Peuters ontdekken de wereld om hen heen en ontwikkelen een (sterke) eigen wil. Ze denken vaak in het middelpunt van alles te staan en kunnen zich nog niet of niet goed inleven in anderen. Ze moeten nog zo veel leren en vaak helpt het je als ouder om het vanaf die kant te benaderen. Hun gedrag kan moeilijk zijn, heel moeilijk zelfs, maar het helpt hen ook verder te komen in hun ontwikkeling en dingen te leren. Ze hebben ook nog een heel klein hartje en zijn erg kwetsbaar. Ze hebben jou als vader of moeder hard nodig! Slapen kan ook een strijd zijn met een peuter. Je kunt hun beeld van het naar bed gaan misschien wat positiever maken door te kiezen voor een leuke peuter pyjama. Ook is het belangrijk te zorgen voor een vast bedritueel. Peuters moeten afscheid nemen van de dag en alles wat er nog te ontdekken valt, en daarvoor moet er eerst rust gecreëerd worden. Vaste handelingen en volgorde geven hen rust en houvast. Ook kan het fijn zijn samen een verhaaltje voor te lezen na het tanden poetsen in bed, zodat ze langzaam wennen aan het feit dat het bedtijd is. Een warme peuter pyjama kan helpen om het je kind snel comfortabel te maken in bed. Samen nog een liedje zingen en even knuffelen, en dan is het bedtijd.

Een middagdutje

Een middagdutje is vaak ook nog aan de orde bij peuters. Wanneer een kind dit niet meer nodig heeft, varieert sterk tussen de 1,5 á 2 jaar en de 4 jaar. Met name de overgang van wel naar geen middagdutje, is lastig. Je merkt dat je kind ’s avonds slechter in slaap valt omdat het ’s middags heeft geslapen. Je kunt dan proberen om het middagdutje wat korter te maken, dus je kind eerder wakker te maken. En/of door het middagdutje van je peuter te vervroegen. Op een gegeven moment zit je helaas een tijdje in de fase dat ze het eigenlijk nog niet volhouden om niet te slapen ’s middags, maar als ze dit wel even doen je ze ’s avonds niet in slaap krijgt. Helaas is hier niet veel aan te doen, dan de tijd erover heen te laten gaan. Juist in die fase is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind tussen half 7 en half 8 op bed ligt. Die slaap die ’s middags wordt gemist, moet nu ’s avonds en ’s nachts gemaakt kunnen worden. Een peuter slaapt ’s nachts ongeveer 11 uur.

Slaapritme van een kind vanaf 4 jaar

Kinderen vanaf 4 jaar gaan naar school toe en hebben over het algemeen niet meer de mogelijkheid om ’s middags te slapen. Vanwege de grote verandering in hun leven door naar school te gaan, kan het wel zijn dat ze extra moe zijn na schooltijd, op een vrije middag of in het weekend. Ze moeten vaak erg wennen aan het naar school gaan en dit kan gepaard gaan met een grotere behoefte aan slaap. Ook bij kinderen van 4 t/m 6 kan een vast bedritueel uitkomst bieden. Even een rustige overgang creëren van dag naar nacht, wat tijd doorbrengen met papa of mama, samen tanden poetsen en een boekje lezen, het helpt hen toe te werken naar de nacht. Nog leuker om in dat traject samen met mama dezelfde kinderpyjama aan te trekken! Daar zullen de jongens of meisjes vanaf 4 jaar zeker naar uit kijken. Je kunt zelf bekijken wat jongens pyjama of meisjes pyjama je voor jou kind geschikt vindt.

Te vroeg wakker worden

Elke moeder kent het wel.. lig je ’s ochtends vroeg nog lekker te slapen in je Happy Pyjama’s damespyjama, is je kind al wakker. Wordt je kind echt te vroeg wakker, dan kan het nog wel eens helpen hem of haar ’s avonds iets later naar bed te doen. Misschien scheelt dat ’s ochtends net dat half uurtje wat je nodig hebt om beter je bed uit te komen. Het kan ook leuk zijn om bij je kind aan te geven dat hij of zij vast in zijn warme kinderpyjama uit bed mag komen en mag spelen, op de slaapkamer of misschien beneden. Je kunt de avond ervoor wat speelgoed klaarzetten voor de volgende ochtend, zodat je kind zelf vast even de dag kan beginnen. Of misschien nog even met die leuke kinderpyjama aan bij jou in bed..