10 Tips tegen stress

10 Tips om minder stress te ervaren

Stress.. een veelgebruikt woord de laatste jaren. Het lijkt wel een soort ‘pandemie’, iedereen heeft last van stress. Een beetje stress hoeft niet erg te zijn, dus stress is niet altijd iets negatiefs. Stress is eigenlijk een ander woord voor spanning. En sommige mensen hebben wat (tijds)druk of spanning nodig om tot prestaties te komen. Het kan je dus ook helpen om iets te bereiken. Maar zoals we altijd zeggen, overal waar ‘te’ voor staat, is niet goed. Net als te veel stress.

Wat doet stress eigenlijk met je lichaam?

Stress zet eigenlijk een soort overlevingsmechanisme van je lichaam in werking. Je kunt gaan vluchten, vechten of bevriezen. Dan zijn de 3 mogelijke reacties. In ieder geval zorgt stress voor een versnelde hartslag, hogere bloeddruk, meer spierspanning, problemen met de spijsvertering, en je krijgt meer adrenaline in je lijf. Als je dit zo leest, klinkt het niet als een hele prettige situatie voor je lichaam, dat moet je met me eens zijn! Je lichaam staat dan eigenlijk in een hogere versnelling en dit vraagt dus meer van je. Ook moet je hiervan herstellen als het in langere mate aanwezig is. Hoe meer stress, hoe meer hersteltijd er ook eigenlijk nodig is. En die hersteltijd, dat is iets waar we in deze tijd anno 2022 meestal geen tijd of zin in hebben.. maar o zo belangrijk om psychische en lichamelijke klachten door stress te voorkomen en te laten herstellen! Wil jij hier ook mee aan de slag gaan? We hebben 10 tips tegen stress op een rijtje gezet!

 10 tips tegen stress

10 tips tegen stress en voor meer ontspanning!

We bespreken kort onze 10 tips tegens stress en willen jou graag hiermee verder helpen om de balans terug te vinden! Want bij Happy Pyjama’s hebben we als missie om mensen meer ontspanning te geven en bij te dragen aan een beetje vrolijkheid in huis middels onze vrolijke pyjama’s! Deze zijn te verkrijgen als damespyjama’s, herenpyjama’s en kinderpyjama’s.

Tip 1 tegen stress: mediteren

Heb je dit wel eens gedaan? Mediteren is eigenlijk niets anders dan een aandachtstraining. Het leert je omgaan met de gedachten die constant in je hoofd opkomen, en dat je daar eigenlijk niets mee hoeft te doen. Je hersenen ‘produceren’ deze gedachten, en je kunt er van een afstandje naar kijken. Ze drijven dan als wolken weer voorbij. Als je dit oefent, ga je meer rust ervaren! Er zullen dan momenten komen dat het stil is in je hoofd, dat je een plek hebt bereikt waar je je rustig voelt. Mediteren is ook goed voor alle processen in je lijf, want je doet dit rustig zittend (of liggend) in een rustige kamer. Dit betekent dat je even niet aan het rennen en vliegen bent, waardoor alle biologische processen in je lichaam ook in een rustiger vaarwater belanden. Even geen adrenaline en gespannen spieren! Online en in apps zijn een scala aan meditaties te vinden, allemaal weer net verschillend, maar met hetzelfde doel. Zoek bijvoorbeeld zelf eens op Youtube en probeer verschillende meditaties uit! Tijdens een meditatie tegen stress, besteed je meestal ook gelijk aandacht aan je ademhaling. Dat brengt ons bij tip 2.

Tip 2 tegen stress: ademhalingsoefeningen

Een belangrijk instrument om je lichaam tot rust te laten komen, is je ademhaling. Ademhalen gaat vanzelf en wordt aangestuurd door je hersenen, zonder dat jij daar bewust iets voor hoeft te doen. Maar je kunt je ademhaling ook bewust inzetten in de strijd tegen stress! Door je ademhaling bijvoorbeeld te vertragen en te verdiepen, breng je de processen in je lichaam in een lagere stand. Hier ga je je echt beter door voelen, probeer het maar eens! Het is prettig om voor een ademhalingsoefening tegen stress een rustige plek op te zoeken. Ook is het mogelijk om dit op een drukke plek of ergens tussendoor te doen, omdat anderen het niet aan je hoeven te zien dat je even aandacht besteedt aan je ademhaling. Dus ook stiekem tijdens die saaie vergadering, kun jij je aandacht even wat meer op jezelf richten..

Hoe gaat een ademhalingsoefening?

Je richt je aandacht op je ademhaling. Probeer te voelen waar deze zit. Hoog in je lijf, dus bij je ribben of borst, of juist lager in je buik? Voor je lichaam is het beter als je je adem in je buik voelt, rondom en onder je navel. Probeer hem daar eens heen te sturen als hij daar niet zit. Je kunt je hand op je buik leggen om dit te voelen. Dan adem je een paar tellen in en vervolgens wat langer uit. Om je autonome zenuwstelsel tot rust te brengen, is het belangrijk dat je uitademing langer duurt als je inademing. Nog prettiger is het als je na je uitademing een korte pauze kunt voelen van 1 á 2 seconden. Ervaar deze korte stilte maar eens. Je ademhaling kun je trainen en beïnvloeden door het dagelijks te oefenen. Probeer het maar eens! Je hoeft er nergens voor naar toe, het kan gemakkelijk tussendoor, kost niks en het kost niet veel tijd.

Tip 3 tegen stress: ga naar buiten! 

In de buitenlucht doe je vitamine D op. Waar is dat goed voor? Vitamine D is goed voor de werking van je immuunsysteem, de groei en het behoud van stevige tanden en botten en het is ook belangrijk voor een goede werking van de spieren. Daarnaast is het goed om buiten te zijn vanwege de bekende ‘frisse neus halen’. Even wat extra zuurstof inademen vergeleken met binnen én dus je lichaam helpen bij het aanmaken van vitamine D! Dit kan bijdragen aan je energielevel. Ook wordt je misschien rustig van het buiten zijn (in de natuur) en het even je aandacht richten op de natuur i.p.v. je volle agenda. Of even lekker het zonnetje op je laten schijnen! Als je buiten bent, kun je er ook voor kiezen om even een stukje te wandelen of te sporten. Dat brengt ons bij tip 4!

 Naar buiten voor ontspanning - lammetjes kijken

Tip 4 tegen stress: ga bewegen!

Bewegen is goed voor je, dat weten we inmiddels allemaal. Het is goed voor je conditie, voor je hart en bloedvaten, voor je spijsvertering, voor je spieren, longen, enz. Ook kan het bijdragen aan een betere concentratie en meer energie, of aan een fijne gemoedstoestand. Dus bewegen is goed voor je lichaam en je geest! Als je gaat sporten, krijg je meer neurotransmitters in je lijf, waaronder dopamine, serotonine en endorfine. Die laatste werkt eigenlijk als een anti-stress hormoon! Dus die willen we hebben. Endorfine kan stress verminderen. Plus alle voordelen van bewegen erbij opgeteld maakt dat bewegen super goed is tegen stress! Het hoeft niet gelijk heel hevig, je kunt ook denken aan dagelijks een rondje wandelen. En je bent buiten, en je beweegt! Dit brengt je vele voordelen.

Tip 5 tegen stress: neem tussendoor korte pauzes

Net zoals we bij tip 2 al aangaven het belangrijk is om tussen de dag door even je rustmomentjes te pakken voor een ademhalingsoefening, kan dat ook zonder even iets te doen. Misschien kun je tijdens je werkzaamheden thuis even weg lopen van je bureau en 5 minuutjes even niks doen. Of op je werk even naar het toilet om de aandacht te richten op je ademhaling, of buiten even tot rust komen tijdens je pauze. Of voordat je gaat eten koken even 10 minuten op de bank zitten met misschien een kopje thee, waarin je jezelf wat rust gunt. Die 5 a 10 minuten rust tussendoor kunnen er net voor zorgen dat je lichaam weer in een andere stand komt en de stressreacties van daarvoor, verdwijnen. Gewoon even kort niks doen, en daarna weer verder.

Neem tussendoor pauzes - tips tegen stress

Tip 6 tegen stress: werk met lijstjes en planningen

Ken je dat, je gaat ‘s avonds naar bed in je pyjama en krijgt je hoofd maar niet rustig? Je denkt bijvoorbeeld aan alle dingen die je nog moet doen. Het kan helpen om je bezigheden te structureren. Dus op een dag plannen en opschrijven voor jezelf wat je gaat doen. Zo kun je ook prioriteiten stellen en ook tijd inplannen waarop je even rust neemt. Planningen maken, ook op je werk, kunnen helpen tegen stress omdat je je to do’s dan niet meer hoeft te onthouden, omdat je weet dat ze al op papier staan. Dus weer meer rust in je hoofd! Zo ga ja ‘s avonds beter in slaap vallen.

Lekker in je pyjama zonder stress

Tip 7 tegen stress: zoek een hobby

Even een tijdje je helemaal verliezen in een ontspannende bezigheid; dat is fijn! Even niet bezig zijn met dingen die spelen of wat je allemaal nog moet doen. Je aandacht richten op 1 bezigheid, niet multitasken. Welke hobby dit dan is, dat maakt niet uit. Als jij er maar blij van wordt. Het kan iets creatiefs zijn, of juist een boek lezen, of koken, of misschien is sporten wel een hobby van je (zie tip 4 tegen stress over sporten). Het kan jou ontspanning geven en stress verminderen

Tip 8 tegen stress: start met yoga!

Dit kan ook heel goed thuis, met video’s bijvoorbeeld. Yoga besteedt ook aandacht aan de ademhaling, maar brengt ook je lichaam in beweging. Dan hebben we eigenlijk al  2 voordelen te pakken om stress te reduceren! Yoga maak je lichaam soepeler, versterkt je spieren en brengt je tot rust. Het gaat langzaam en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. 

Tip 9 tegen stress: luister naar muziek

Van welke muziek houd jij? Het maakt voor de ontspanning niet veel uit omdat het gaat om de uitwerking die de muziek op jouw heeft. Je hebt ook speciale meditatie of rustgevende muziek met bv. geluiden uit de natuur. Maar ook muziek van jouw favoriete artiest kan jou tot rust brengen. Je richt je aandacht ook weer even ergens anders op en zorgt ervoor dat je minder aan het piekeren bent. Probeer het maar eens! En lekker hard mee zingen kan ook ontspannend werken ;).

Tip 10 tegen stress: probeer soms een uur niks te doen

Laten we realistisch beginnen, en proberen om 1x per week in te plannen dat je een uur niks doet. Een uur (!) hoor ik je denken? Ja, zo lang. Want weet je wat dat je kan brengen? Een hoofd en lichaam dat rust heeft ervaren, het verbetert je creativiteit en brengt je ademhaling op een lager pitje. Mits je natuurlijk niet een uur lang gaat piekeren. Misschien kan het je dan helpen om muziek aan te zetten of te mediteren. Dus de kleine pauzes van 1 van de vorige tips helpen tegen stress, maar ook zo nu en dan een grotere pauze waar je niks doet, is belangrijk! Dus dan even geen werk voor jou en geen huishoudelijke taken. Maar rust.


Dit waren onze 10 tips tegen stress!

We hopen dat er wat bruikbaars voor je bij zit. Want ontspanning gunnen wij iedereen! Zet desnoods reminders in je telefoon, plan dingen in in je agenda, kies vaste momenten om iets te veranderen. Want routines en gewoontes veranderen, kost tijd. En ook oefening. Wees niet te hard voor jezelf, ook dat leer je tijdens een mediatie. Misschien goed om daar mee te gaan beginnen! En wat we eigenlijk als tip 11 tegen stress nog wel kunnen toevoegen, is zorg voor voldoende slaap.. Want ook dat is belangrijk voor je lichaam en geest. Wij dragen graag bij aan jouw nachtrust met onze vrolijke en comfortabele dames pyjama’s!

Ontspannen in je damespyjama